Καινοτόμες εφαρμογές φυσικοθεραπείας

This is a fully english-speaking physiotherapy clinic

10 Συμβουλές αποφυγής τραυματισμών – διαχείρισης αθλητικών δραστηριοτήτων

Η επανεκκίνηση των καθημερινών μας υποχρεώσεων μετά τις Πασχαλινές διακοπές συνοδεύεται εκτός των άλλων και από δραστηριότητες που αποσκοπούν στον έλεγχο των συνηθισμένων «παρενεργειών»

Η αυξημένη κατανάλωση φαγητού, η έλλειψη άσκησης το άγχος της προσωπικής εικόνας οδηγούν σημαντικό μέρος του πληθυσμού σε σχεδιασμούς αντιμετώπισης με γρήγορες δίαιτες και ‘’επιθετικά’’ προγράμματα άσκησης.

Το γεγονός μας δίνει την δυνατότητα να σχολιάσουμε το θέμα της πρόληψης των τραυματισμών από αθλητικές  δραστηριότητες και να δούμε πόσο εφικτό είναι να τους αποφύγουμε.

Δυστυχώς τα ερευνητικά δεδομένα απέχουν αρκετά από την επίτευξη μια συνταγής που θα αποτελεί «πανάκεια» για την πρόληψη τραυματισμών . Υπάρχουν κάποια δεδομένα τα οποία όμως σχετίζονται με συγκεκριμένα αθλήματα και συγκεκριμένα επίπεδα αθλητών (συνήθως υψηλού επιπέδου) που δεν μπορούν να γενικευτούν στον γενικό πληθυσμό.

Φαίνεται όμως πως προκύπτει ένας αριθμός στρατηγικών γενικής αρχής που θα βοηθήσει στην αποφυγή-μείωση των αθλητικών τραυματισμών.

Οι ‘’διατάσεις’’ δεν θα σας προστατεύσουν:

Αν μη τι άλλο όχι με την λογική που ακούμε από φίλους και γνωστούς «Να κάνουμε λίγες διατάσεις πριν ή μετά για να μην τραυματιστούμε» Έρευνες δείχνουν πως οι διατάσεις συμβάλλουν από καθόλου έως ελάχιστα στην πρόληψη τραυματισμών.

Αυτό που δείχνει να παίζει σημαντικό ρόλο είναι η :

Διαχείριση φορτίου

Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε από ερευνητικά δεδομένα είναι πως οι τραυματισμοί σχετίζονται πάρα πολύ με το προπονητικό φορτίο. Δηλαδή το πόσο γρήγορα και πόσο ισχυρά φορτία βάζουμε στους ιστούς μας να διαχειριστούν.

Κατά συνέπεια οι στρατηγικές διαχείρισης του προπονητικού φορτίου είναι λογικό να συμβάλλουν περισσότερο στην κατεύθυνση αποφυγής τραυματισμών.

  • Αυξήστε σταδιακά τον όγκο και τα όρια των φορτίων που δέχεστε
  • Μην βιάζεστε να φτάσετε το προηγούμενο αθλητικό σας επίπεδο
  • Δείτε σταδιακές αυξήσεις φορτίου σε εβδομαδιαίο – μηνιαίο ορίζοντα
  • Δώστε περιθώριο στους ιστούς σας να προσαρμοστούν
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλό και ποιοτικό ύπνο
  • Εντάξετε στο πρόγραμμα σας ασκήσεις συναρμογής και βελτίωσης της κινητικότητας
  • Ενημερωθείτε για τα επιτρεπόμενα όρια προπόνησης αν ανήκετε σε ειδικούς πληθυσμούς
  • Αντιληφθείτε γρήγορα πρώιμα σημάδια τραυματισμού ή άλλης παθολογίας και απευθυνθείτε στον ανάλογο επαγγελματία υγείας.
  • Μην ασκείστε όντας τραυματισμένοι χωρίς καθοδήγηση διότι αυξάνεται το ρίσκο επανατραυματισμού σας.
  • Συμβουλευτείτε ένα διαιτολόγο για τις προσαρμογές στην διατροφή σας ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους σας.

Στην Physio Science Clinic είμαστε πάντα διαθέσιμοι για να λύσουμε τις όποιες απορίες σας και να σας κατευθύνουμε με τρόπο που θα εξυπηρετεί τους στόχους σας.