Καινοτόμες εφαρμογές φυσικοθεραπείας

This is a fully english-speaking physiotherapy clinic

Πρόσθιος Χιαστός & Φυσικοθεραπεία

Ο Προσθιος Χιαστος Συνδεσμος ειναι ισως ο καλύτερα μελετημένος συνδεσμος του ανθρωπινου σωματος.Ο Πρόσθιος Χιάστος Σύνδεσμος είναι ίσως ο καλύτερα μελετημένος συνδεσμος του ανθρωπινου σωματος. Βρίσκεται στην αρθρωση του γονατος και επειδη “χιαζεται” με τον οπίσθιο, έχει το συγκεκριμένο όνομα. Ως κεντρικος συνδεσμος της άρθρωσης που σχηματιζεται πολύ νωρίς στην εμβρυική ζωή, παίζει σημαντικο ρόλο στη σταθεροτητα του γονατος.

Ο Χιαστος τραυματιζεται πολύ συχνά σε αθλητικές δραστηριότητες που είτε έχουν επαφές σωμα με σωμα (ποδοσφαιρο, μπασκετ, βολλευ), είτε είναι ατομικά αθληματα με απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, πολύ υψηλα φορτία, αλματα, προσγειώσεις ή μεγάλες ταχύτητες. Συχνα εχουμε τραυματισμο του και σε ατυχηματα, συνηθως με μοτοσυκλετες.

Ο Προσθιος Χιαστος Συνδεσμος βρίσκεται στην αρθρωση του γονατος και επειδη “χιαζεται” με τον οπίσθιο, έχει το συγκεκριμένο όνομα.Όταν επιλέγεται η χειρουργική του αποκατασταση, η διαδικασία επαναφοράς στην προ του τραυματισμού κατάσταση είναι μια πολύ ειδική, οριοθετημένη επιστημονικά διαδικασία, που απαιτει γνωση και εμπειρία από την φυσικοθεραπευτική ομαδα που θα αναλάβει, και υπομονή και συμμόρφωση από τον τραυματισμένο αθλητή. Ένα άψογο χειρουργείο, μπορεί εύκολα να μην αποδώσει τα αναμενόμενα αν δεν ακολουθηθουν τα ενδεδειγμένα πρωτόκολλα θεραπείας. Η διαβάθμιση των φορτίων ανάλογα με τη φάση επούλωσης, η χρήση κορυφαίας τεχνολογίας για την γρήγορη και αποτελεσματική μυική επιστρατευση (Blood Flow Restriction, ENMS), η έμφαση στην ενεργητική θεραπεία (ο χιαστος δεν θεραπευεται στο κρεβατι θεραπείας), η γνώση και η εμπειρία είναι μερικά από τα απαραίτητα στοιχεία της επιτυχημένης αποκατάστασης.

Το πρόγραμμα μετεγχειρητικής αποκατάστασης ξεκινά από την πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα μετά την επέμβαση και φτάνει μέχρι και τον 5ο – 6ο μήνα μετά. Η μετάβαση στην προπόνηση γινεται επίσης μετά από επίτευξη στόχων και κριτηρίων ενώ η επιστροφή στο άθλημα (Return To Play) είναι το νωρίτερο τον 8ο μήνα. Σε κάθε περίπτωση ο αθλητής μας ειναι ετοιμοπόλεμος περίπου ένα χρόνο μετά το συμβαν. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, η παρακολούθηση της πορείας αποκαταστασης είναι πολύ σημαντική.

Στην Physio Science Clinic έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία στον Πρόσθιο Χιαστό. Είμαστε στη διάθεσή σας για να σας συμβουλέψουμε και να στηριξουμε καθε βημα της αποκατάστασής σαςΣτην Physio Science Clinic έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία στον Προσθιο Χιαστό Σύνδεσμο. Είμαστε στη διάθεσή σας για να σας συμβουλέψουμε και να στηριξουμε καθε βημα της αποκατάστασής σας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν ο τραυματισμός είναι ηπιότερος (μερική ρήξη του συνδεσμου), σε συνεργασία με τον χειρουργό του ο αθλητής/ ενδιαφερόμενος ίσως αποφασίσει να δοκιμασει συντηρητική/ μη χειρουργική θεραπεία για ένα χρονικό διάστημα (3-6 μήνες). Σε αυτή την περίπτωση αντίστοιχα η φυσικοθεραπεία είναι μείζονος σημασίας για να επανελθει σε φυσιολογικά επίπεδα η λειτουργία του γόνατος. Πολλές φορές σε αυτές τις περιπτώσεις ο χιαστός επουλωνεται ικανοποιητικά και εφοσον οι απαιτησεις του ενδιαφερομενου δεν ειναι “επαγγελματικές” από το σώμα του, αποφασίζει να συνεχίσει χωρίς χειρουργείο. Σίγουρα όμως θα χρειαστεί φυσικοθεραπευτική παρακολούθηση 2-3 μηνών.

Στην Physio Science Clinic έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία στον Προσθιο Χιαστό. Είμαστε στη διάθεσή σας για να σας συμβουλέψουμε και να στηριξουμε καθε βημα της αποκατάστασής σας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Προσθιο Χιαστό ενημερωθείτε από ένα από τα εγκυρότερα διεθνή περιοδικά αθλητικής αποκαταστασης: https://blogs.bmj.com/bjsm/2020/12/22/the-acl-injury-journey/?fbclid=IwAR3F1TPUkWZULq12CAGA7dUbM6Ha0d5FtN4oreTOnLntNNfXL3laeDO-2Is