Καινοτόμες εφαρμογές φυσικοθεραπείας

This is a fully english-speaking physiotherapy clinic

Ο βελονισμός είναι από τις ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες ήπιες φυσικές θεραπείες.

Ο βελονισμός είναι από τις ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες ήπιες φυσικές θεραπείεςΗ χρήση βελόνας για θεραπευτικούς σκοπούς αποτελεί σημερα κοινη πρακτική στον ιατρικό και φυσικοθεραπευτικό κόσμο. Αναφερόμαστε στις “ξηρές” βελόνες, σε εκείνες δηλαδη που δεν μεταφέρουν υγρα εντός ή εκτός του σώματος, μέσω διαδικασιών όπως οι ενέσεις ή οι αιμοληψίες.

Η χρηση βελόνας για να ερεθιστεί μηχανικά ο μυϊκός, ο αρθρικός, ο συνδεσμικός ή ο τενόντιος ιστός αποτελεί επι της ουσίας την θεραπευτική πράξη του βελονισμού.

Αν θεωρήσουμε ότι το νευρικο μας συστημα “απαντά” στα διαφορα ερεθισματα του εξωτερικου περιβάλλοντος και τροποποιεί τη λειτουργία του, μπορούμε να καταλάβουμε πώς λειτουργεί ο βελονισμός.

Τοποθετώντας σχεδόν ανώδυνα τις ειδικές, πολυ λεπτές, αποστειρωμένες, μιας χρήσεως βελόνες σε περιοχές του δερματος, με στόχο να ερεθίσουμε τον ιστό (συνήθως μύες ή συνδετικό ιστό) που βρίσκεται από κάτω, προκαλούμε μια σειρά από απαντήσεις από τα συστήματα του οργανισμού.

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες των τελευταίων 30 ετών , φαίνεται ότι το τρύπημα της βελόνας:Ο βελονισμός ενεργοποιεί κατιόντα συστήματα αναλγησίας του οργανισμού μας, επομένως μας ανακουφίζει από τον πόνο.

  1. Ενεργοποιεί κατιόντα συστήματα αναλγησίας του οργανισμού μας (άρα μας ανακουφίζει από τον πόνο)
  2. Αυξάνει την αιμάτωση των ιστών και των νευρων τους (άρα οι ιστοι μας τρεφονται καλύτερα)
  3. Ρυθμίζει το αυτόνομο σύστημα και τις ορμόνες μας (άρα νοιώθουμε πιο ήρεμοι και πιο αποδοτικοί στην καθημερινότητα μας)

Σύμφωνα με διεθνείς κλινικές οδηγίες η χρήση βελονισμού έχει από υποσχόμενα εως καλά αποτελέσματα σε πληθώρα επώδυνων καταστάσεων, όπως και μακροχρόνιων δυσλειτουργιών. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30298749/)

Προτείνεται ανεπιφυλακτα για πολλές παθολογίες και κλινικές οντότητες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και τα Εθνικά Συστήματα Υγείας προηγμένων χωρών (πχ Ηνωμένο Βασίλειο) (https://www.nice.org.uk/guidance/ng193/documents/evidence-review-7)

Στο κέντρο μας εφαρμόζουν βελονισμό πιστοποιημένοι φυσικοθεραπευτές στην τεχνική του, από πανεπιστημιακά προγράμματα εκπαίδευσης.

Είμαστε στη διάθεσή σας για να λύσουμε κάθε απορία σας σχετικά με τον βελονισμό.

Physio Science Clinic