Καινοτόμες εφαρμογές φυσικοθεραπείας

This is a fully english-speaking physiotherapy clinic

9 Συμβουλές από τον Φυσικοθεραπευτή για να σε βοηθήσουν όσο η ηλικία σου μεγαλώνει

Δεν μπορούμε να σταματήσουμε το χρόνο. Ή μήπως μπορούμε? Η σωστή επιλογή του τύπου και της ποσότητας της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να αποτρέψει πολλά από τα προβλήματα που σχετίζονται με το πέρασμα της ηλικίας. Οι Φυσικοθεραπευτές σαν εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας σε θέματα που έχουν να κάνουν με την κίνηση, μπορούν να διαμορφώσουν για σένα, το είδος της φυσικής δραστηριότητας – άσκησης που θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις επώδυνες καταστάσεις, να κερδίσεις και να διατηρήσεις την κινητικότητα σου και να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου. Συχνά να αποφύγεις κάποιο χειρουργείο ή τη μακροχρόνια χρήση φαρμάκων.

 

  1. Ο χρόνιος πόνος δεν είναι ανάγκη να καθορίζει τη ζωή σου. Κάθε χρόνο 116 εκατομμύρια Αμερικανοί βιώνουν τον χρόνιο πόνο από την αρθρίτιδα ή άλλες παθήσεις, με κόστος δισεκατομμύρια δολάρια σε ιατρικό κόστος, χαμένες εργατοώρες και χαμένους μισθούς. Η κατάλληλη άσκηση, η κινητικότητα και οι τεχνικές διαχείρισης πόνου μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο στην κίνηση και στην ακινησία βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής.
  2. Μπορείς να δυναμώνεις παρόλο που μεγαλώνεις σε ηλικία. Η έρευνα δείχνει ότι η βελτίωση στη δύναμη και στη φυσική λειτουργικότητα είναι εφικτές στα 60,70, ακόμα και στα 80 ή και παραπάνω ,με ένα κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης. Η προοδευτική άσκηση αντίστασης η οποία κλιμακώνεται όσο οι μυς γίνονται ισχυρότεροι έχει φανεί ότι προλαμβάνει την σχετιζόμενη με την ηλικία ευπάθεια.
  3. Είναι πιθανό να μην χρειάζεσαι χειρουργική επέμβαση ή συνεχή χρήση φαρμάκων για την οσφυαλγία. Πολύ συχνά στην οσφυαλγία γίνονται υπερβολές στην αντιμετώπισή της όσον αφορά στις χειρουργικές παρεμβάσεις και στη χρήση φαρμάκων παρά την πληθώρα των επιστημονικών αποδείξεων που στηρίζουν την χρήση της Φυσικοθεραπείας σαν μια εξίσου αποτελεσματική εναλλακτική και μάλιστα χωρίς τους κινδύνους ενός χειρουργείου ή της μακροχρόνιας χρήσης φαρμάκων.
  4. Μπορείς να μειώσεις την πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη με την άσκηση. Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς πάνω από την ηλικία των 60 έχει σακχαρώδη διαβήτη. Η παχυσαρκία και η έλλειψη της φυσικής δραστηριότητας σε βάζουν σε κίνδυνο για την ανάπτυξη αυτής της νόσου. Ωστόσο η κατάλληλη και τακτική φυσική δραστηριότητα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης και διαχείρισης του διαβήτη τύπου 1 και 2.
  5. Η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις τις πτώσεις και κατά συνέπεια να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου. Περίπου ένας στους τρεις Αμερικανούς ηλικίας 65 και άνω παρουσιάζει πτώσεις κάθε χρόνο. Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες άνω των 65 αναφέρουν προβλήματα σχετιζόμενα με την κίνηση, όπως το να περπατήσουν για μικρές αποστάσεις, να σκύψουν ή και να σταθούν όρθιοι. Ομαδικά προγράμματα άσκησης για ηλικιωμένους καθοδηγούμενα από Φυσικοθεραπευτή μπορούν να βελτιώσουν την κίνηση και την ισορροπία σου και να μειώσουν τον κίνδυνο καταγμάτων του ισχίου.(95% των οποίων συμβαίνουν κατά τις πτώσεις.)
  6. Τα κόκαλά σου θέλουν από σένα να ασκείσαι. Η οστεοπόρωση επηρεάζει πάνω από τους μισούς Αμερικανούς άνω των 54. Ασκήσεις που σε κρατούν σε φόρμα, όπως το περπάτημα , το τρέξιμο ή ο χορός και ασκήσεις με αντιστάσεις όπως η άρση βάρους μπορούν να βελτιώσουν την ισχύ των οστών σου ή να περιορίσουν την οστική απώλεια.
  7. Η καρδιά σου θέλει από σένα να ασκείσαι. Η καρδιακή νόσος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης αυτής και άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων; Η άσκηση! Η έρευνα δείχνει ότι ακόμα και αν έχεις καρδιακή νόσο η κατάλληλη άσκηση μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου.
  8. Ο εγκέφαλός σου θέλει από σένα να ασκείσαι. Οι άνθρωποι που παραμένουν φυσικά δραστήριοι – ακόμα και σε μεγάλες ηλικίες- είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα μνήμης ή νόσο του Alzheimer, μια κατάσταση που επηρεάζει περισσότερο από το 40% των ανθρώπων με ηλικία άνω των 85.
  9. Δεν χρειάζεται να συνηθίσεις να ζεις με την ακράτεια. Περισσότεροι από 13 εκατομμύρια ανδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ παρουσιάζουν ακράτεια.Μην σπαταλάς χρόνια βασιζόμενος-η σε πάνες και με το άγχος να προλάβεις την τουαλέτα. Ζήτησε βοήθεια από έναν εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτή.

Πηγή: 9 Physical