Καινοτόμες εφαρμογές φυσικοθεραπείας

This is a fully english-speaking physiotherapy clinic

Οκτώ τρόποι για να αντιμετωπίσετε τον χρόνιο πόνο

Τα παρακάτω βήματα, βγαλμένα από την έρευνα και την εμπειρία, μπορούν να σας βοηθήσουν στην διαχείριση του χρόνιου πόνου.

Απευθυνθείτε σε έναν φυσικοθεραπευτή. 
Όσο περισσότερο κινείστε, τόσο καλύτερα θα αισθάνεστε. Η επιστημονική ενδυνάμωση και η διάταση των διαφόρων μυϊκών ομάδων, ειδικά αυτών που επηρεάζονται από τον χρόνιο πόνο, μπορούν να αυξήσουν την κινητικότητα, να μειώσουν τον πόνο και να βελτιώσουν τη συνολική διάθεση. Βρείτε έναν φυσιοθεραπευτή ο οποίος έχει εμπειρία στη συνεργασία με ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιο πόνο.
Κοινωνικοποιηθείτε. 
Αποφύγετε την μοναξιά και συμμέχετε σε δραστηριότητες με φίλους και μέλη της οικογένειας. Εάν έχετε φυσικούς περιορισμούς, βρείτε τρόπους που θα σας επιτρέψουν να απολαύσετε τη συντροφιά των άλλων. Χρησιμοποιήστε την δεξιότητά σας στην επίλυση των προβλημάτων σας, για να δημιουργήσετε λύσεις και να αποφεύγετε τις δικαιολογίες. Το συναισθηματικό και σωματικό όφελος της ενασχόλησής σας με άλλους είναι ανυπολόγιστο.
 
Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη και το άγχος.
Η κατάθλιψη και το άγχος μπορούν να προκαλέσουν σωματικό πόνο εκτός από την ψυχολογική δυσφορία. Συζητήστε με έναν γιατρό ο οποίος αντιμετωπίζει τον χρόνιο πόνο, αν αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως κακή διάθεση, σημαντική απώλεια ή αύξηση βάρους, κόπωση, δυσκολία στον ύπνο, έλλειψη συγκέντρωσης, απελπισία, έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, διέγερση, ανησυχία, φόβο ή πανικό. Η θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους μπορεί να μειώσει σημαντικά χρόνιο πόνο. 

Χρησιμοποιήστε πρακτικές εγκεφαλικής χαλάρωσης.
Το άγχος αυξάνει τον πόνο, έτσι ο διαλογισμός, η βιοανάδραση, η θετική προβολή και η προοδευτική χαλάρωση, είναι ισχυρά εργαλεία για να μειώσετε το άγχος και την δυσφορία. Κάθε μία από αυτές τις τεχνικές μπορούν να εκπαιδεύσουν το σώμα σας, να χαλαρώσει τους μυς, να αυξήσει τη ροή του αίματος και να μειώσει τις χημικές αντιδράσεις του στρες, που είναι επιβλαβείς για το σώμα σας. Οι δραστηριότητες αυτές μειώνουν επίσης το άγχος, βελτιώνουν τη διάθεση και απαλύνουν τον πόνο. Ένας καλός σύμβουλος ή ειδικός στη χαλάρωση μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε αυτές τις δεξιότητες.

Γίνετε μέλος μιας ομάδας υποστήριξης.
Συχνά, ένα άτομο που πάσχει από χρόνιο πόνο αισθάνεται σαν να είναι το μόνο πρόσωπο στον κοινωνικό κύκλο του, που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Οι ομάδες υποστήριξης προσφέρουν ένα χώρο για τους ανθρώπους να μοιραστούν και να μάθουν ο ένας από τον άλλο. Οι τοπικές ενώσεις ασθενών για τον χρόνιο πόνο, μπορούν να σας ενημερώσουν για την ύπαρξη τέτοιων ομάδων. Οι ομάδες υποστήριξης μπορεί επίσης να είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να πάρετε γνώμες για φυσικοθεραπευτές και συμβούλους, που εργάζονται με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρόνιου πόνου.

Αποφύγετε την εκτεταμένη χρήση εξαρτησιογόνων φαρμάκων για τον πόνο. 

Τα oπιοειδή και οι βενζοδιαζεπίνες είναι άριστα για τον οξύ πόνο, αλλά δεν θα πρέπει να λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί μπορεί να κάνουν τον πόνο εντονότερο. Είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με έναν έμπειρο γιατρό στη διαχείριση του πόνου, για την μετάβαση από το εθιστικό -και συχνά αναποτελεσματικό- φάρμακο, σε κάποιο αλλο πιο χρήσιμο στην περιπτωσή σας.
 
 
Ανακαλύψτε νόημα και σκοπό.
Ο σκοπός στη ζωή σας είναι απαραίτητος για την ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής σας ευεξίας. Για παράδειγμα, ίσως να είστε σε θέση να εργαστείτε εθελοντικά σε μια βιβλιοθήκη ή στην εκκλησία σας ή σε ένα τοπικό νοσοκομείο. Βρείτε τρόπους για να μοιραστείτε τα ταλέντα σας, καθώς με τον εθελοντισμό τα δίνετε πίσω στην κοινότητά σας. Αυτό μπορεί να είναι μια τεράστια πρόκληση για κάποιον του οποίου η ζωή και η ταυτότητα έχουν αποσυναρμολογηθεί από τον χρόνιο πόνο. Ένας καλός σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε αυτή τη δύσκολη μετάβαση. 

Ζητήστε βοήθεια.
Είτε έχετε ζήσει με χρόνιο πόνο για λίγους μήνες ή και πολλά χρόνια, τα καθήκοντα που σας περιγράφονται εδώ μπορεί να σας φαίνονται τρομακτικά. Η Mayo Clinic ενθαρρύνει τους ασθενείς με χρόνιο πόνο να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια, λέγοντας: “Η σωματική σας υγεία μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ψυχική υγεία σας. Η άρνηση, ο θυμός και η απογοήτευση είναι κοινά με τις χρόνιες ασθένειες… Ο θεραπευτής, ο σύμβουλος ή κάποιος άλλος επαγγελματίας μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει να βάλετε τα πράγματα σε μια προοπτική. Είναι επίσης να είναι σε θέση να σας διδάξουν δεξιότητες αντιμετώπισης, όπως η χαλάρωση ή τεχνικές διαλογισμού.”

 
Της από την εφημερίδα: The Washington Post  
12 Ιανουαρίου 2015